Gastroenteroloji kliniğinden bir ilk daha

Düzceli Akademisyenler bilimsel çalışmalarıyla tıp literatürüne katkı sağlamaya devam ediyor. Düzce Üniversitesi Gastroenteroloji Kliniği öğretim üyeleri de tıp literatürüne ERCP işleminde kullanılan yeni bir teknik kazandırdı.

Yayın: 02 Ağustos 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 02.08.2023 14:29:00
Editör - SILA ÇALIŞ
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serkan Torun, Doç. Dr. Salih Tokmak ve Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Fuat Çetin tarafından geliştirilen ve safra kanalına giriş aşamasında kullanılabilecek “PA-EMR” adlı teknik, Amerikan Gastrointestinal ve Endoskopik Cerrahlar Cemiyeti ve Avrupa Endosskopik Cerrahi Derneği resmi yayın organı olan “Surgical Endoscopy” dergisinde yayınlanarak uluslararası tıp camiasında resmen kabul gördü.

ERCP Nedir?
ERCP’nin safra yolu hastalıklarının tedavisinde vazgeçilmez bir işlem olduğu, ucunda ışıklı kamera sistemi bulunan özel bir endoskopi cihazı ile ağız yolundan girilerek yapılmaktadır. Yapılan bilgilendirmede “Bu cihazla yemek borusu ve mide geçilir. On iki parmak bağırsağında safra kanalı ve pankreas kanalının ortak açıldığı papilla denilen milimetrik boyutta delik bulunur. Bu milimetrik delikten ince uçlu kateter denilen cihazlarla girilerek safra kanalına müdahale edilir. İşlemin en zor kısmı, safra kanalı içine giriş aşamasıdır” ifadesine yer verildi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.